2014. február 19., szerda

Az egyenlőség üzenete
                                   Margaret Mowczko

You can read this article in English here: http://newlife.id.au/equality-and-gender-issues/go-and-work-in-my-vineyard-matthew-20_1-16/
 Jézus, a Máté 20, 1-16 részben egy olyan gazdáról beszél, aki napszámosokat bérel fel, hogy a szőlőjében dolgozzanak. Ez a példázat azért született, hogy Jézusról és az Ő országáról beszéljen nekünk. Így tehát a gazda Jézust, a szőlőskert pedig az Ő országát jelenti. A történetben a gazda korán reggel kiment a piacra, hogy napszámosokat válasszon ki a munkások közül. Az akkori szokás szerint a napszámosok magukkal vitték a szerszámaikat is. A gazdák általában fitt, erős embereket kerestek jó és éles szerszámokkal.
A gazda kiválasztott néhány munkást és egy dénárt ajánlott fel nekik, ami egy átlagos fizetség volt egy napi munkáért. Néhány órával később visszament a piacra és látott másokat is még mindig ott állva és várva, hogy kiválasszák őket. Azt mondta nekik, hogy menjenek a szőlőjébe, de nem beszélt pontos fizetségről. Majd ugyanezt tette délben és délután három órakor is. Sok munka volt a szőlőskertben. A szőlő ültetése, gondozása és a szüretelés nehéz munka és az extra munkások nagyobb termelékenységet eredményeztek.
Öt óra körül a gazda látta, hogy még mindig állnak emberek a piacon. Megkérdezte tőlük, hogy miért állnak ott tétlenül. Ők ezt válaszolták: „Mert senki sem bérelt fel bennünket”. Ezután a gazda valami teljesen váratlant tett. Egyetlen egy órára felbérelte őket és ezt mondta: „Menjetek ti is a szőlőbe!” (Máté 20, 7).
Ezek az emberek voltak az elutasítottak, azok a munkások, akiket senki más nem akart felvenni. Talán ők gyengének és véznának látszódtak vagy alkalmatlannak tűntek. De elmentek és a szőlőskertben dolgoztak.
Egy órával később, a munkaidő végén, mindegyik munkás összegyűlt a béréért. Azok kapták meg először a pénzüket, akik utoljára lettek felvéve. Meglepően egy dénárt kaptak, egy teljes napi fizetséget.

Az egész napra felbérelt munkások elégedetlenek voltak azzal, hogy a később jövők is ugyanannyit kaptak, mint ők. Ezért így panaszkodtak a gazdának: „EGYENLŐVÉ tetted őket velünk”(Máté 20, 12).
Ennek a példázatnak több üzenete is van. Az egyik közülük az egyenlőség üzenete. Az „egyenlőség” szót többször is megtalálhatjuk az Újszövetségben. Az egyenlőség összekapcsolható Jézus országával (1).

Jézus így fejezi be a példázatot: „Így lesznek az utolsókból elsők és az elsőkből utolsók”.
Fontos látnunk, hogy mennyire nincs jelentősége annak az Ő országában, ha valaki első vagy utolsó. Sőt, inkább aminek a mi világi kultúránkban elsőbbsége vagy tekintélye van annak semmilyen fontossága nincs Nála. Jézus követőiként már eleve része vagyunk az Ő országának: „Az Isten országa közöttetek van” (Lukács 17, 21).

Az Úr egyenlőnek teremtett minket, ezért vigyáznunk kell arra, hogy ne ítéljünk el másokat, így az Ő munkásait se, külső megjelenés vagy földi sztenderdek szerint. Jézus választja ki és hívja el a munkásait a buták, erőtlenek és lenézettek közül is (I Korinthus 1, 26-29).
Vannak olyan munkások, akik még mindig arra várnak, hogy használják őket. Ha Te is így vagy ezzel, akkor jó, ha állva és elérhetően, megélezve a szerszámaidat és lehetőségek után kutatva állsz készen arra, hogy az Úr országában dolgozz. Tehát most is van feladatod (2). Ne állj tétlenül!

Ez az utolsó óra és Jézus még több munkást keres. Akik elutasították, amikor szolgálatra hívta el őket azoknak ezt üzeni: „Menj és dolgozz az én szőlőskertemben!”.

Lábjegyzetek:
(1)  A görög „egyenlő” szó, amit a Máté 20,12-ben láthatunk az az isos melléknév az eredeti szövegben. Pál az              „egyenlőség”: isotēs szót többször is használja a leveleiben.
(2)  Még mindig nagyon sok ember van, akiknek szüksége van arra, hogy hallja Jézus evangéliumát, szabaddá váljon és  teljessé a Szentlélek által (Lukács 4, 18).

Az eredeti cikk itt olvasható: http://newlife.id.au/equality-and-gender-issues/go-and-work-in-my-vineyard-matthew-20_1-16/ Megjelent: 2014.02.18.
A kép forrása: http://engineeredforhealth.com/tag/multiple-sclerosis/Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése